14 серпня 2021 року на Полтавщині відбудеться традиційний фестиваль “Борщик у глиняному горщику”.
Місце проведення – ЕтноСадиба-музей “Лялина Світлиця” у Опішні, вул. Партизанська, 19.
Фестиваль-квест популяризує Полтавщину як осередок народної гастрономії та органічної їжі та має на меті зробити полтавський край осердям гастрономічного туризму та повернути традицію спільного гуляння.
Під час заходу готуватимуть смачні і надзвичайно поживні борщі за старовинними рецептами.
ПРОГРАМА ФЕСТИВАЛЮ:
8ºº – 13 ºº – приготування БОРЩІВ у горщиках у печах за оригінальною народною рецептурою Учасниці з Полтавщини, Черкащини, Житомирщини, Запоріжчини, Київщини – готуватимуть по ТРИ різновиди БОРЩУ в трьох глиняних горщиках одночасно:
1. Борщ скоромний (з м’ясцем, звичний для родини даної учасниці, в чомусь «удосконалений» нею);
2. Борщ пісний (такий, що готують для родини часто);
3. Борщ особливий (за маминою, свекрушиною, бабусиною, тобто апробованою часом, технологією приготування).
А також гостей очікує оригінальний БОРЩИК з вудженою перепілочкою.
ПАРАЛЕЛЬНО з приготуванням борщів з 09ºº – 19ºº – відбуватиметься реконструкція восьми фрагментів народного весілля: ЕТНОдійство в особах, в ролях, значить. З відповідними костюмами, антуражем, танцями, піснями, музиками. Повністю покажуть обряд випікання весільного короваю. УЧАСНИКОМ ЕтноВЕСІЛЛЯ може стати КОЖЕН БАЖАЮЧИЙ, без вікових і статевих обмежень.
10.00 – урочисте відкриття Восьмого міжнародного гастрономічного НАРОДНОГО фестивалю-квесту «Борщик у глиняному горщику 2021»
З 09.00 – до 18.00 презентація хлібної закваски, виготовлення, дегустація бездріжджового ХЛІБА від Світлана Прохорчук Впродовж дня – особливе святково-обрядове дійство «СПАСОВА БОРОДА» – навчимося її скрутити, завити- прикрасити, проведемо обряд «розчісування» та «відмивання» Спасової бороди від меду. Оберемо дівоньку-маківоньку, молодицю-жартівницю, ласуватимемо шуликами по-опішнянськи, співатимемо пісень про криницю, мак, городину та проведемо обрядові дії з маком, квітами та водою.
10.00, 12.00, 14.00, 16.00, 18.00 – презентація борщів учасницями, ДЕГУСТАЦІЯ БОРЩІВ
18.30 ºº – УРОЧИСТОСТІ: оголошення переможців, вручення призів, підведення підсумків Фестивалю-Квесту
ПАРАЛЕЛЬНО з цим відбуватимуться:
08.00 – 19.00 – майстер-класи для дітей та дорослих. Майстер-класи з гончарства від відомих на всеньку Україну Гончарів – Олександр та Анатолій Шкурпела Арт-програма …..Весільні ДИВНІ від Людмила Галий Петриківський розпис дегустація 80 різновидів(!) конкурсних борщів, приготованих у глиняному горщику за стародавніми рецептурою і технологією, принесених чи привезених учасницями із Опішні, Зінькова, Великої Павлівки, Попівки…….;участь у майстер-класах по приготуванні борщу; можливість спілкування з надзвичайно цікавими інформаторками стосовно традиційно-побутової культури українців;можливість почути та побачити цікаві моменти стосовно традиційної культури харчування українців; доступна рецептура автентичних борщів;«фото-полювання» по фестивалю (зібрані фото матеріали по фестивалю будуть брати участь у конкурсі на найкраще фото, який відбудеться через тиждень після Фесту
Під час Фесту-Квесту є унікальна нагода поласувати БОРЩАМИ, приготованими на кабиці, та іншими традиційними для Полтавщини стравами і напоями:
Борщик з карасиками Борщик з галушечками Борщик із грушками Вареники з капусткою до сметани Вареники з картопелькою до сметаниГалушечки полтавські Каша качана – обрядова весільна Крученики з горіхами Вергуни Гречаники Шулики з маком та медом Сирівець Узвар Шпундра з буряками Свіжина від Федюна
20.00 – закриття Фестивалю-Квесту
https://np.pl.ua/2021/07/na-poltavshchyni-opryliudnyly-prohramu-festyvaliu-kvestu-borshchyk-u-hlynianomu-horshchyku/